fbpx
Maailmavõim & Geopoliitika

Gazas on kadunud üle 20 000 lapse

Gaza sõja kaoses on kaduma läinud hinnanguliselt vähemalt 21 000 last. Neist 17000 on ilma saatjata oma peredest eraldatud, ligikaudu 4000 rusude alla jäänud ning teadmata hulk massihaudades, teatas lastekaitseorganisatsioon Save the Children. Hulk lapsi on sunniviisiliselt kinnipeetud ja Gazast välja viidud, nende asukoht on perekondadele teadmata, kuid teateid on väärkohtlemisest ja piinamisest.

Gaza praegustes tingimustes on peaaegu võimatu teavet koguda ja kontrollida, kuid ÜRO hinnangul on rusude alla jäänud 10000 inimest, neist 40% lapsed. Gaza tervishoiuministeeriumi andmetel on pärast 7. oktoobrit tapetud Gazas 14 100 last, kuid neist vaid 7 779 on tuvastatud. Ligikaudu pooled hukkunud lapsed on tuvastamata, osaliselt seetõttu, et nende kehad on tundmatuseni kahjustatud. ÜRO ekspertide sõnul on lapsi ka nende hulgas, kes leiti hiljuti massihaudadest, kusjuures paljudel neist on piinamise ja hukkamise tunnused, samuti on võimalik, et inimesi on elusalt maetud.

Gaza tervishoiuministeeriumi andmetel on pärast 7. oktoobrit tapetud Gazas 14 100 last, kuid neist vaid 7 779 on tuvastatud.

Üks agentuuri Save the Children lastekaitsespetsialist Gaza sektoris sõnas järgnevat:
„Iga päev leiame üha rohkem ilma saatjata lapsi ja iga päev on neid üha raskem toetada. Teeme koostööd partneritega, et tuvastada eraldatud ja saatjata lapsi ning leida nende perekonnad, kuid nende jaoks ei ole turvalist paika – Gazas lihtsalt ei ole ühtegi turvalist kohta. Pealegi on nende taasühendamine pereliikmetega keeruline olukorras, kus jätkuv sõjategevus piirab meie juurdepääsu kogukondadele ja sunnib peresid pidevalt edasi liikuma.

Naabrid ja laiendatud pere liikmed, kes on üksi jäänud lapsi oma hoole alla võtnud, on hädas nende põhivajaduste, sh peavarju, toidu ja vee järele, rahuldamisega. Paljud lapsed on võõraste juures – või täiesti üksi –, mis suurendab vägivalla, väärkohtlemise, ärakasutamise ja hooletusse jätmise ohtu.“


Iisraeli vägede rünnakutel Rafah`s on olnud massiliselt ohvreid. Pärast ühte rünnakut teatasid ÜRO eksperdid, et nähti „põlevate plasttelkide sisse lõksu jäänud“ ja „elusalt põletatud“ inimesi ning Gaza tervishoiuministeerium teatas „tundmatuseni põlenud kehadest“. Samuti on organisatsiooni Save the Children sõnul surnukeha tuvastamine lähedaste poolt peaaegu võimatu, kui terved perekonnad on hävitatud ning sissesõidupiirangute tõttu ei pääse vajalikud seadmed ja eksperdid riiki.

Alates oktoobrist on tapetud vähemalt 33 Iisraeli last, samas on ebaselge, kas Gazas endiselt pantvangis hoitavate inimeste seas on ka lapsi. 9. juuni seisuga on Iisraeli sõjaväe kinnipidamissüsteemis kadunud umbes 250 Palestiina last Jordani Läänekaldalt, kelle perekonnad ei saa oktoobris kehtestatud täiendavate külastamispiirangute tõttu nende asukohta ja heaolu füüsiliselt kinnitada.

Agentuuri Save the Children Lähis-Ida piirkondlik direktor Jeremy Stoner ütles:
„Peresid piinab ebakindlus oma lähedaste asukoha suhtes. Ükski lapsevanem ei peaks kaevama läbi rusude või massihaudade, et püüda leida oma lapse surnukeha. Ükski laps ei tohiks olla üksi ja kaitseta sõjapiirkonnas. Ühtegi last ei tohiks kinni pidada ega pantvangis hoida.

Kadunud, kuid elusolevad lapsed on haavatavad, neid ähvardab tõsine kaitse puudumise risk ja nad tuleb üles leida. Neid on vaja kaitsta ja taasühendada oma peredega. Tapetud laste puhul tuleb nende surm ametlikult kinnitada, nende perekondi teavitada, matmisrituaale järgida ning tapjad vastutusele võtta. Nagu paljud on märkinud, on Gazast saanud laste kalmistu, kus veel tuhanded on kadunud ja nende saatus teadmata. Peab toimuma sõltumatu uurimine ja vastutavad isikud tuleb vastutusele võtta. Me vajame hädasti relvarahu, et leida ja toetada ellu jäänud kadunud lapsi ning vältida rohkemate perekondade hävitamist.“

Ükski lapsevanem ei peaks kaevama läbi rusude või massihaudade, et püüda leida oma lapse surnukeha. Ükski laps ei tohiks olla üksi ja kaitseta sõjapiirkonnas. Ühtegi last ei tohiks kinni pidada ega pantvangis hoida.

Jeremy Stoner, Agentuuri Save the Children Lähis-Ida piirkondlik direktor

Organisatsioon Save the Children on pakkunud Palestiina lastele kriitiliselt olulisi teenuseid ja toetust alates 1953. aastast ning selle meeskonnad teevad Gazas koostööd kohalike partneritega, et tuvastada ja toetada saatjata lapsi. Pakutav toetus hõlmab individuaalset lastekaitsejuhtumite haldamist, raha perest eraldatud laste eest hoolitsevatele hooldajatele, psühhosotsiaalset tuge, kogukonna jälgimist ja kaasamist ning juurdepääsu lapsesõbralikele ruumidele ning toiduabi- ja tervishoiuteenustele.

Makroskoop saab ilmuda üksnes oma lugejate ja kuulajate toel. Juhul kui ka Sina oled huvitatud Makroskoobi edasisest ilmumisest, saad teha selleks omale jõukohase annetuse käesoleva loo lõpus toodud rekvisiitidel. Tänan tähelepanu ja abi eest!

Allikas

Aita Makroskoobil edasi ilmuda

Hea külastaja… Tänan Sind, et oled meie lugejaks! Kuna Makroskoobi tegevuse jätkamine nõuab palju tööd ning väljaminekuid, sõltub portaali edasi püsimine oma lugejate toetusest, ilma milleta pole paraku ka Makroskoopi.   

Kui soovid, et Makroskoop avaldaks ka edaspidi kaalukaid uudiseid, läbinägelikke analüüse ja mõtlemapanevaid arutelusid, siis saad sellele kaasa aidata, tehes pangas püsikande (või erakorralise suurema toetuse) portaali kontole:

ANNETUSE SAAJA: OÜ Nanoskoop

KONTO NUMBER: EE687700771007683571

SELGITUS: Makroskoobi annetus

Kuigi Makroskoobi lugejate majanduslikud võimalused on erinevad, on iga annetus portaali edasikestmise jaoks erakordselt oluline ning suure tänuga vastu võetud.

Aitäh!

Esifoto: Anas-Mohammed/Shutterstock.com

SEOTUD LOOD:




Jaga sõpradega:
Tasuta uudiskiri
Hoia end Makroskoobis!

Saadame korra nädalas sinu e-postkasti kokkuvõtte nädala jooksul ilmunud olulisematest lugudest ja uudistest.