fbpx
Majandus & Raha

Venemaa möödus taas Ühendriikidest Euroopa suurima gaasitarnijana

Mõningate küüniliselt meelestatud kommentaatorite hinnangul korraldasid kogu Ukraina sõja Victoria Nuland ja USA energiaäriga seotud niiditõmbajad, kelle sooviks oli asendada Venemaa USA-ga Euroopa peamise maagaasi tarnijana. Nord Streami torujuhtme sabotaaž näib seda “vandenõuteooriat” üksnes kinnitavat.

Juhul kui see oli tõepoolest sõja ainsaks või peamiseks eesmärgiks, nagu küünilised vaatlejad on väitnud, näib sõja arhitektide plaan olevat tänaseks ebaõnnestunud. Ühendkuningriigi juhtiva majandusväljaande Financial Times andmetel ületas Euroopa gaasiimport Venemaalt käesoleva aasta mais esimest korda peaaegu kahe aasta jooksul taas USA tarneid ning seda hoolimata eurooplaste erakordsetest jõupingutustest haakida ennast lahti Vene fossiilkütustest pärast Moskva sissetungi Ukrainasse veebruaris 2022.

Ühendkuningriigi juhtiva majandusväljaande Financial Times andmetel ületas Euroopa gaasiimport Venemaalt käesoleva aasta mais esimest korda peaaegu kahe aasta jooksul taas USA tarneid.

Kuigi Venemaa gaasi juurde tagasipöördumisele aitasid kaasa mõningad ühekordsed tegurid, rõhutab antud asjaolu sellegipoolest, kuivõrd keeruline on vähendada Euroopa sõltuvust Venemaalt pärit energiakandjatest. Mitmed Ida-Euroopa riigid sõltuvad tänini suurelt idanaabrilt pärinevast impordist, samal ajal kui teised riigid hoiduvad odavama energia lootuses omaenda kehtestatud sanktsioonide jõustamisest.

Pärast sissetungi Ukrainasse vähendas Moskva oma gaasitarneid Euroopasse ning lõpetas aasta keskel gaasi saatmise Venemaad Loode-Euroopaga ühendavatesse torujuhtmetesse, jätkates samas transiiti läbi Ukraina ja Türgi kulgevate torujuhtmete. Euroopa riigid, kes on püüdnud end Vene gaasist võõrutada, suurendasid vastumeetmena veeldatud maagaasi importi, mis tuuakse erilaevadega peamiselt USA-st. 2022. aasta septembris mööduski USA Venemaast Euroopa suurima gaasitarnijana ning alates 2023. aastast moodustas USA umbes viiendiku Euroopa gaasitarnete mahust.

Käesoleva aasta mais moodustasid Venemaa torugaasi ja veeldatud maagaasi tarned toormeturgude analüütika ettevõtte ICIS andmetel 15% kogu gaasitarnest EL-i, Ühendkuningriiki, Šveitsi, Serbiasse, Bosniasse ja Hertsegoviinasse ning Põhja-Makedooniasse. USA-st pärit veeldatud maagaas moodustas seevastu 14% piirkonna tarnetest, mis on madalaim tase alates 2022. aasta augustist.

Kuid käesoleva aasta mais moodustasid Venemaa torugaasi ja veeldatud maagaasi tarned toormeturgude analüütika ettevõtte ICIS andmetel 15% kogu gaasitarnest EL-i, Ühendkuningriiki, Šveitsi, Serbiasse, Bosniasse ja Hertsegoviinasse ning Põhja-Makedooniasse. USA-st pärit veeldatud maagaas moodustas seevastu 14% piirkonna tarnetest, mis on madalaim tase alates 2022. aasta augustist, näitasid ICIS-i andmed.

Norra, Venemaa ja USA gaasitarned Euroopasse aastatel 2021-2024. Euroopana arvestatakse EL (v.a Malta ja Küpros), Ühendkuningriik, Šveits, Serbia, Bosnia ja Hertsegoviina ning Põhja-Makedoonia.

Mais mõjutasid energiatarneid mitmed ühekordsed tegurid, sealhulgas katkestus USA suures veeldatud maagaasi kompleksis, samas kui Venemaa saatis Euroopasse juunis (enne oma infrastruktuuris kavandatud hooldustöid) rohkem gaasi Türgi kaudu. Gaasinõudlus on Euroopas olnud antud perioodil suhteliselt madal ning gaasihoidlate varude tase on olnud kevadsuve kohta rekordiliselt kõrge.

Mõned analüütikud loodavad, et tegemist on ühekordse olukorraga ja et asjad muutuvad kiiresti taas normaalseks, lastes Euroopal edasi teeselda rangete sanktsioonide järgimist Vene kaupade suhtes. ICIS-i juhtiv gaasianalüütik Tom Marzec-Manser prognoosis, et Vene gaasi poole tagasi pöördumine “ei jää tõenäoliselt püsima”, kuna Venemaa saab suvel vedada veeldatud maagaasi oma Põhjamere marsruudi kaudu Aasiasse, mis vähendab Marzec-Manseri hinnangul Euroopasse saadetava gaasi kogust, samas kui USA veeldatud maagaasi tootmine on taas elavnenud.

Käesoleval aastal lõpeb Ukraina ja Venemaa vaheline transiidileping, mis seab ohtu kõik gaasivood läbi Ukraina.

Lisaks on oluline märkida, et käesoleval aastal lõpeb Ukraina ja Venemaa vaheline transiidileping, mis seab ohtu kõik gaasivood läbi Ukraina. Kõikide eelduste kohaselt tähendavad eelpool mainitud arengud vaid seda, et sanktsioonidevastased sõnavõtud muutuvad palju häälekamaks ja et peagi on Euroopa oma Venemaa-meelsuse ja -vastasuse teljel veelgi enam lõhenenud.

Euroopa Komisjon toetab omalt poolt (Vene energiatarnijatest vabanemiseks mõeldud) investeerimiskava koostamist, et laiendada EL-i ja Aserbaidžaani vahelise lõunapoolse gaasikoridori torujuhtmete võimsust, kuid EL-i kõrge ametniku sõnul ei ole selle marsruudi kaudu toimuvad tarned hetkel piisavad, et asendada 14 miljardit kuupmeetrit Venemaa gaasi, mis praegu igal aastal Ukraina kaudu EL-i voolab.

Euroopa gaasitarnete allikad miljardites kuupmeetrites.

EL-i energeetikavolinik Kadri Simson sõnas, et leevendas juunis oma Jaapani-reisil Aasia riikide muret seoses sellega, et Aasiasse saadetav veeldatud maagaas suunatakse Euroopast mööda. Tema sõnul on Tokyo ja Brüssel loonud “varajase hoiatamise süsteemi”, jälgimaks veeldatud maagaasi puudust, ning leppinud kokku, et mõlemad pooled peaksid rakendama energiasäästumeetmeid.

“EL on valmis pehmendama mis tahes negatiivse pakkumise või kasvava nõudluse olukordi ülemaailmsetel gaasiturgudel, kui need peaksid tekkima,” lubas Simson. “Meie gaasivarud on endiselt rekordiliselt kõrgel tasemel ning (ELi) gaasinõudlus stabiliseerus rekordiliselt madalal tasemel, langedes 2021. aastaga võrreldes 20%.”

Vaatamata sellele on tõsiasi ka see, et Euroopa on oma rekordiliselt kõrged gaasivarud kogunud jätkuvalt Vene tarnete armust.

Makroskoop saab ilmuda üksnes oma lugejate ja kuulajate toel. Juhul kui ka Sina oled huvitatud Makroskoobi edasisest ilmumisest, saad teha selleks omale jõukohase annetuse käesoleva loo lõpus toodud rekvisiitidel. Tänan tähelepanu ja abi eest!

Allikas

Aita Makroskoobil edasi ilmuda

Hea külastaja… Tänan Sind, et oled meie lugejaks! Kuna Makroskoobi tegevuse jätkamine nõuab palju tööd ning väljaminekuid, sõltub portaali edasi püsimine oma lugejate toetusest, ilma milleta pole paraku ka Makroskoopi.   

Kui soovid, et Makroskoop avaldaks ka edaspidi kaalukaid uudiseid, läbinägelikke analüüse ja mõtlemapanevaid arutelusid, siis saad sellele kaasa aidata, tehes pangas püsikande (või erakorralise suurema toetuse) portaali kontole:

ANNETUSE SAAJA: OÜ Nanoskoop

KONTO NUMBER: EE687700771007683571

SELGITUS: Makroskoobi annetus

Kuigi Makroskoobi lugejate majanduslikud võimalused on erinevad, on iga annetus portaali edasikestmise jaoks erakordselt oluline ning suure tänuga vastu võetud.

Aitäh!

SEOTUD LOOD:



Jaga sõpradega:
Tasuta uudiskiri
Hoia end Makroskoobis!

Saadame korra nädalas sinu e-postkasti kokkuvõtte nädala jooksul ilmunud olulisematest lugudest ja uudistest.