Majandus & Raha

2365 miljardäri varandus kasvas koroonapandeemias rekordkiirusega, 200 miljonit inimest on langemas absoluutsesse vaesusesse

2365 miljardäri varandus kasvas koroonapandeemias 54%, 200 miljonit inimest on langemas absoluutsesse vaesusesse
Foto: jlf06 / Shutterstock.com

Ühiskonnas on vaid üks grupp, kes mõtleb rahast rohkem kui rikkad – need on vaesed.

Oscar Wilde


Ühendatud Rahvaste Organisatsiooni peasekretär Antonia Guterres kutsus maailma riike üles kehtestama koroonapandeemia käigus jõukust kasvatanud ülirikastele maksud, mille abil katta kriisist väljumise kulud.

Ülemaailmne “rikkusemaks” oleks mõeldud nendele maailma jõukaimatele inimestele, kes on viimase aasta jooksul üldise vaesumise käigus rikastunud. Guterresi sõnul on maailma rikkaimate inimeste varandus viimase aasta jooksul 5 triljoni dollari võrra (umbes Prantsusmaa ja Suurbritannia aastane kogutoodang) kasvanud, samal ajal kui jõukusepüramiidi alumine pool on majandussulgude tõttu märkimisväärselt vaesunud.

“Ma kutsun maailma valitsusi üles kehtestama solidaarsus- või rikkusemaks, mida kohaldataks ekstreemse ebavõrdsuse leevendamiseks nende arvelt, kes on kriisi käigus veelgi rikastunud. Meil on vaja uut ühiskondlikku lepet, mis põhineks solidaarsusel ja investeeringutel tervisesse, haridusse, sotsiaalsesse kaitsesse ning tööhõivesse. See on vundament, millele rajada jätkusuutlik ja kõikehõlmav arengumudel,” kommenteeris Guterres.

Maailma 2365 miljardäri vara rekordiline 54% kasv kõigest ühe aastaga on leidnud aset olukorras, kus pandeemiavastased meetmed on tõukamas 200 miljonit inimest ekstreemsesse vaesusesse.

Ajal, mil COVID-19 meetmete tõttu on riikide võlad plahvatuslikult kasvanud ning vaeseimad inimesed enim kannatanud, on ettepanekud rikkusemaksude kehtestamiseks omandanud paljudes maailma riikides uue aktuaalsuse, alustades Californiast ning lõpetades Ühendkuningriigiga. Rikkusemaksude kehtestamisega oleks plaanis aidata valitsustel kahandada võlakoormat ning vähendada kasvavat varanduslikku lõhet.

Ameerika Ühendriikides on senaator Elizabeth Warreni eestvedamisel esitatud seaduseelnõu, mis näeks ette 2% aastase rikkusemaksu kehtestamise kõikidele majapidamistele ja trustidele, mille maht jääb 50 miljoni ja 1 miljardi dollari vahele.

Miljardäride kollektiivne rikkus on viimase aasta jooksul kasvanud 8 040 000 000 000 dollarilt 12 390 000 000 000 dollarini. Maailma 2365 miljardäri vara rekordiline 54% kasv kõigest ühe aastaga on leidnud aset olukorras, kus pandeemiavastased meetmed on tõukamas 200 miljonit inimest ekstreemsesse vaesusesse.

Jaga sõpradega:
Tasuta uudiskiri
Hoia end Makroskoobis!

Saadame korra nädalas sinu e-postkasti kokkuvõtte nädala jooksul ilmunud olulisematest lugudest ja uudistest.