fbpx
AudioKeskkond & Inimkond

Ühendkuningriigis võib puupliidi omanikke oodata kriminaalkaristus

AUDIOLUGU kuulatav lehekülje lõpus

Ühendkuningriigi valitsus nõuab kohalikelt omavalitsustelt võitlust puuküttega ahjude “väärkasutuse” vastu ning käsku rakendada ahjukütjatest “keskkonna reostajatele” tsiviilkaristust kuni 300 naelsterlingi ulatuses. Kõige järjekindlamate seaduserikkujate suhtes võidakse algatada kriminaalmenetlus, mis päädiks kuni 5000 naelsterlingi suuruse ühekordse trahviga, millele järgneks 2500 naelsterlingi suurune trahv iga päeva eest, mil ahju kütmine jätkub.

Puuküttel toimivad küttekehad valmistavad Ühendkuningriigi ministritele muret õhku eralduvate osakeste pärast. Nimelt kasvasid ajavahemikul 2010-2020 kodumajapidamistes puidu põletamisel tekkivate alla 2,5 mikromeetrise läbimõõduga tahkete osakeste heitkogused 35 protsenti.

Peenosakeste saaste on palja silmaga nähtamatu ja piisavalt väike, et tungida väidetavalt kopsudesse, vereringesse ja organitesse.

ÜK kohalikud ametiasutused on tänini pidanud nägema omajagu vaeva, et jõustada suitsukontrolli eeskirju ja esitada ahju kütvate koduomanike vastu tõendeid, mis võiksid viia kohtus süüdimõistmiseni. Viimase kuue aasta jooksul on volikogud määranud vaid 17 trahvi, kuigi kohalikud elanikud on esitanud ahjukütjate vastu ligikaudu 18 000 kaebust.

ÜK kohalikud ametiasutused on tänini pidanud nägema omajagu vaeva, et jõustada suitsukontrolli eeskirju ja esitada ahju kütvate koduomanike vastu tõendeid, mis võiksid viia kohtus süüdimõistmiseni.

Seetõttu on vastu võetud eeskirjad, mille järgi peavad kõik toodetavad puuküttega ahjud ning kaminad vastama rangetele ökodisaini suunistele. Täpsemalt nõutakse eeskirjades, et kõik Ühendkuningriigis paigaldatavad ahjud oleks testitud laboratooriumis ning et need vastaksid õhukvaliteedi ja tahkete osakeste sisaldusmäära nõuetele. Uute eeskirjadega keelatakse ka kõige saastavamate kütuste müük ning tagatakse, et müügile jõuavad ainult kõige puhtamad küttekehad.

Olemasolevaid puuküttega ahjusid võib üldiselt jätkuvalt kasutada, isegi kui need ei vasta uutele standarditele, kuid nn suitsukontrollipiirkondades kehtivad eraldi piirangud ka vanematele ahjudele.

Suitsukontrollipiirkond on kohaliku omavalitsuse määratud piirkond, kus on kehtestatud piirangud sellele, kui palju suitsu võib hoone korstnast välja lasta, ja kus võib põletada üksnes määratud kütuseid. Ühendkuningriigi puhta õhu seaduse (Clean Air Act) kohaselt ei tohi nn suitsukontrollipiirkondades põletada enam puitu, välja arvatud eriloaga.

Ühendkuningriigi puhta õhu seaduse (Clean Air Act) kohaselt ei tohi nn suitsukontrollipiirkondades põletada enam puitu, välja arvatud eriloaga.

Keskkonnaminister Therese Coffey ütles ajalehele The Times, et puuküttega ahjusid ja lahtiseid koldeid ei ole kavas täielikult keelustada, kuid tunnistas, et paljud koduomanikud ei saa aru, millist mõju nende küttekehad keskkonnale avaldavad. „Ma tahan näha harivat lähenemist sellele küsimusele. Me tahame, et inimesed teeksid õigesti,“ selgitas ta.

Seevastu heategevusorganisatsioon ClientEarth, mis on varem kohtus valitsuse vastu saastamiskaebusi esitanud ja ka võitnud, kutsus üles kodumajapidamistes põletamisele tugineva kütteviisi kasutamist järkjärgult üldse lõpetama, sest nagu organisatsiooni esindaja Andrea Lee sõnas: „Puidu põletamisest tulenevad heitmed on mõnes piirkonnas üha suurem peenosakeste saasteallikas, mis kujutab endast tõsist ohtu inimeste tervisele.”

Akadeemikud on piirangute jõustamise nõude heaks kiitnud, kuid kardavad, et volikogudel ei ole ressursse kava tegelikuks rakendamiseks. Londoni Imperial College’i professor Frank Kelly hoiatas: „Kui te teatate, et möödusite hoonest, mille korstnast tuleb suitsu, mida ei tohiks olla, siis on väga, väga ebatõenäoline, et täitevametnik ilmub selle ukse taha ja midagi ette võtab. Nende eeskirjade jõustamine on kohaliku omavalitsuse ülesanne ja neil lihtsalt ei ole selleks piisavalt töötajaid.”

Kui te teatate, et möödusite hoonest, mille korstnast tuleb suitsu, mida ei tohiks olla, siis on väga, väga ebatõenäoline, et täitevametnik ilmub selle ukse taha ja midagi ette võtab. Nende eeskirjade jõustamine on kohaliku omavalitsuse ülesanne ja neil lihtsalt ei ole selleks piisavalt töötajaid.

Frank Kelly, Londoni Imperial College’i professor

Allikas

Adrian Bachmanni kommentaar:
Keeruline öelda, kas sõgeduse taset ühiskonnas illustreerib ehedamalt asjaolu, et riigi valitsusorganid tegelevad ahju kütvate seadusekuulekate kodanike kriminaalkorras karistamisega või hoopiski fakt, et rohepöörde sõgedus on tunginud elanikkonnal sedavõrd sügavale ajusagarate vahele, et jõustruktuuridele raporteeritakse naabrite peale, kes on otsustanud kasutada traditsioonilist küttekeha eesmärgipäraselt. Nii või teisiti sammub sõgedus kõikjal ja alati hävingu eel ning ühiskond, mille mõistusevastasus on ületanud kirjeldatud uudises kajastatud nivoo, ei saa olla moraalsuse ja kainemõistuslikkuse kollapsile järgnevast materiaalsest kollapsist enam kuigi kaugel.

Keeruline öelda, kas sõgeduse taset ühiskonnas illustreerib ehedamalt asjaolu, et riigi valitsusorganid tegelevad ahju kütvate seadusekuulekate kodanike kriminaalkorras karistamisega või hoopiski fakt, et rohepöörde sõgedus on tunginud elanikkonnal sedavõrd sügavale ajusagarate vahele, et jõustruktuuridele raporteeritakse naabrite peale, kes on otsustanud kasutada traditsioonilist küttekeha eesmärgipäraselt.

Adrian Bachmann

Makroskoop saab ilmuda üksnes oma lugejate ja kuulajate toel. Juhul kui ka Sina oled huvitatud Makroskoobi edasisest ilmumisest, saad teha selleks omale jõukohase annetuse käesoleva loo lõpus toodud rekvisiitidel. Tänan tähelepanu ja abi eest!

Adrian Bachmann on Makroskoobi temaatilise kontsepti väljatöötaja ja portaali peatoimetaja. Ta on lõpetanud Tartu Ülikooli õigusteaduskonna, õppinud EBS-i magistriõppes ärijuhtimist ning töötanud 10 aastat luureanalüütikuna Välisluureametis ja NATO peakorteris. Seejärel 4 aastat peaanalüütikuna investeerimiskulla valdkonnas. Tema missiooniks on majanduslike, poliitiliste ja julgeolekualaste protsesside ning nende omavaheliste seoste mõistetavaks tegemine nii globaalsel, regionaalsel kui ka riiklikul tasandil. Kes soovib aidata Adrianil seda kutsumust jätkata, saab seda teha läbi annetuse pangaülekandega järgmistel rekvisiitidel:

MAKSE SAAJA: Adrian Bachmann

KONTO NUMBER: EE271010011832141226

SELGITUS: Annetus

Jaga sõpradega:
Tasuta uudiskiri
Hoia end Makroskoobis!

Saadame korra nädalas sinu e-postkasti kokkuvõtte nädala jooksul ilmunud olulisematest lugudest ja uudistest.