fbpx
Majandus & Raha

Soome on Vene päritolu tuumakütust USA omaga asendamas

Soome energiaettevõte Fortum teatas, et on edukalt alustanud USAs asuva Westinghouse Electricu tuumakütuse kasutamist, et asendada Venemaa tarned.

Fortumi Loviisa elektrijaam Soomes on seni hankinud oma tuumakütust Venemaa Rosatomi tütarettevõttelt TVEL, kuid hakkas juba kaks aastat tagasi pärast Venemaa sissetungi Ukrainasse otsima oma reaktoritele uut kütuseallikat. Uus kütus sisaldab uraani, kütusekomplekti ja ka rikastamisprotsessi, mis pärinevad Lääne allikatest. Fortumi kaks Loviisas asuvat tuumareaktorit annavad hetkel umbes 10% kogu Soome elektritoodangust.

„Uue kütuse laadimine on oluline verstapost, mis tagab meile usaldusväärse Lääne päritolu alternatiivse tuumakütuse.” Fortum ütles pressiteates, et esimene USA Westinghouse’i kompanii kütus laaditi tuumajaama augustis.

Fortumi kaks Loviisas asuvat tuumareaktorit annavad hetkel umbes 10% kogu Soome elektritoodangust.

„Esimest korda Loviisa ajaloos töötavad meie reaktorid täielikult Lääne päritolu tuumakütusel,“ sõnas Fortumi tuumaenergia tootmise juht Petra Lundstrom. Tegevjuht Markus Rauramo on aga lisanud, et Fortum peab kinni oma olemasolevatest lepingutest TVEL-iga, mis kestavad veel vastavalt 2027. ja 2030. aastani. Kuigi Euroopa on püüdnud ennast distantseerida Venemaa energiast, sealhulgas naftast ja gaasist, on kontinent endiselt tugevalt sõltuv mõnest Venemaa toorainest.

Lisaks Soomele teevad veel neli EL-i riiki, nimelt Bulgaaria, Tšehhi Vabariik, Ungari ja Slovakkia, Vene päritolu tuumakütuse asendamiseks koostööd Westinghouse Electricuga.

Augusti lõpus avalikustas Soome maailma esimese eriotstarbelise tuumahoidla, kuhu maetakse alates 2026. aastast 100 000 aastaks tuumajäätmeid. “Onkalo“ nime kandev hoidla on rajatud enam kui 400 meetri sügavusele Soome edelaosa metsade alla. Jäätmehoidla asub kolme tuumareaktori kõrval Olkiluoto saarel, umbes 240 kilomeetri kaugusel pealinnast Helsingist.

Makroskoop saab ilmuda üksnes oma lugejate ja kuulajate toel. Juhul kui ka Sina oled huvitatud Makroskoobi edasisest ilmumisest, saad teha selleks omale jõukohase annetuse käesoleva loo lõpus toodud rekvisiitidel. Tänan tähelepanu ja abi eest!

Allikas

Aita Makroskoobil edasi ilmuda

Hea külastaja… Tänan Sind, et oled meie lugejaks! Kuna Makroskoobi tegevuse jätkamine nõuab palju tööd ning väljaminekuid, sõltub portaali edasi püsimine oma lugejate toetusest, ilma milleta pole paraku ka Makroskoopi.   

Kui soovid, et Makroskoop avaldaks ka edaspidi kaalukaid uudiseid, läbinägelikke analüüse ja mõtlemapanevaid arutelusid, siis saad sellele kaasa aidata, tehes pangas püsikande (või erakorralise suurema toetuse) portaali kontole:

ANNETUSE SAAJA: OÜ Nanoskoop

KONTO NUMBER: EE687700771007683571

SELGITUS: Makroskoobi annetus

Kuigi Makroskoobi lugejate majanduslikud võimalused on erinevad, on iga annetus portaali edasikestmise jaoks erakordselt oluline ning suure tänuga vastu võetud.

Aitäh!

Jaga sõpradega:
Tasuta uudiskiri
Hoia end Makroskoobis!

Saadame korra nädalas sinu e-postkasti kokkuvõtte nädala jooksul ilmunud olulisematest lugudest ja uudistest.