AudioMajandus & Raha

Sularahavaba ühiskond – EL liigub jõuliselt sularaha keelustamise teed 

AUDIOLOO leiad lehekülje lõpus…

Ajal, mil keskpangad sillutavad teed düstoopilise loomuga keskpanga digitaalsete valuutade kasutuselevõtule, on materiaalse autonoomsuse ahtaks muutunud piirid üha kiiremini sulgumas, kuna teiselt poolt on valitsused tegemas üha jõulisemaid samme sularaha kasutamise keelustamiseks.  

Reegleid muudetakse järkjärgult üha karmimaks, eesmärgiga vähendada üha enam lubatud sularahatehingute mahtu. Sõda sularaha vastu on tänaseks globaalne, olles osa projektist muuta kogu ühiskond tehnokraatlikuks düstoopiaks.  

Euroopa Parlamendi liikme sõnul eksisteerib oht, et Euroopa Liit „kriminaliseerib“ oma uute rahapesuvastaste seadustega füüsilise sularaha kasutamise sootuks. Populistliku erakonna Alternatiiv Saksamaale (AfD) esindaja doktor Gunnar Beck hoiatas, et EL näib oma uute rahapesuvastaste (anti-money laundering – AML) seadustega taotlevat füüsilise sularaha kasutamise “kriminaliseerimist”.  

Populistliku erakonna Alternatiiv Saksamaale (AfD) esindaja doktor Gunnar Beck hoiatas, et EL näib oma uute rahapesuvastaste (anti-money laundering – AML) seadustega taotlevat füüsilise sularaha kasutamise “kriminaliseerimist”. 

Brüsseli poliitikud on pikka aega kaalunud sularahatehingute väärtusele ülempiiri seadmist terves Euroopa Liidus ning seadusandjad on kirjeldanud üksikasjalikke plaane keelata eurooplastel sooritada füüsilise vääringu eest tehinguid rohkem kui 10 000 euro väärtuses.  

Euroopa Parlament on tänaseks juba hääletanud selle poolt, et langetada sularaha kasutamisele kavandatav piirmäär vaid 7000 euroni. Antud meede oleks osaks jõupingutustest piirata rahapesu ja maksudest kõrvalehoidmist Euroopa Liidus. Ametnikud hääletasid ka selle poolt, et keelustada kõik krüptovaluutatehingud, millega tasutakse kaupade või teenuste eest, mis on väärt rohkem kui 1000 eurot.   

Ametnikud hääletasid ka selle poolt, et keelustada kõik krüptovaluutatehingud, millega tasutakse kaupade või teenuste eest, mis on väärt rohkem kui 1000 eurot.

Paljud parlamendiliikmed näivad selliseid otsuseid õigustavat kui tarvilikke samme kuritegevuse vähendamisel Euroopas. Ent Gunnar Beck hoiatab, et sularahamaksetele seatavad piirangud on juba tänaseks päevaks talumatult karmid.  

Breitbart Europe ajalehele tehtud avalduses rõhutas Beck, et kuigi AfD tervitas täiendavaid jõupingutusi rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamiseks, ei olnud erakond nõus parlamendi üleskutsega sularahatehinguid piirata. “Me peaksime keskenduma organiseeritud kuritegevuse ja islamistlike terroristide rahapesule, Euroopa Liit otsustab aga selle asemel tugevdada järelevalvet Saksa hoiustajate ja pensionäride tehingute üle,” märkis Beck. “See on lubamatu.” Beck väitis seejärel, et AfD on jäänud “ainsaks parteiks, mis kaitseb Saksamaal sularahavabadust”, kuna ka parempoolsete parteide liikmed on järjekindlalt Euroopa sularahapiirangute kehtestamise poolt hääletanud.   

Beck väljendas muret ka Brüsseli kavandatavate meetmete olemuse pärast, kuna eurokraadid on väidetavalt otsustanud sularahapiirangute kehtestamisel direktiivide asemel määruste tee valida, mis tähendab, et rahvusriigid ei saaks reformide ellu viimist vältida, isegi kui nad seda sooviksid.  

Eurokraadid on väidetavalt otsustanud sularahapiirangute kehtestamisel direktiivide asemel määruste tee valida, mis tähendab, et rahvusriigid ei saaks reformide ellu viimist vältida, isegi kui nad seda sooviksid.  

Dr Beck märkis siiski, et asi võiks olla veel hullem, kuna väidetavalt lükkasid Europarlamendi liikmed enne 7000 euro piirmäärani jõudmist tagasi sularahatehingute veelgi madalama limiidi.  “Õnneks suurendati esialgset 3000-eurost ettepanekut oluliselt ja seda muuhulgas tänu AfD survele läbirääkimisprotsessis,” nentis Beck.  

Sularahatehingute piiramine Euroopas näib olevat osa suuremast trendist Euroopas ja Lääneriikides laiemalt.  

Austraaliast sai üks esimesi riike maailmas, mis teatas, et kehtestab keelu kõigile sularahatehingutele, mis on suuremad kui 10 000 AUD (ca 6600 USA dollarit). Kuigi lõunapoolkeral paiknev saareriik kaotas hiljem huvi seaduse faktilise jõustamise vastu, on Euroopa riigid sularaha kasutuse piiramises palju innukamad. Saksa poliitikud vaidlevad hetkel selle üle, kas sellistele tehingutele seaduslike piirangute seadmine on tervitatav või mitte. Teistes Euroopa riikides on ulatuslikud sularahavastased meetmed aga juba kehtestatud. Hollandis on keelatud kõik sularahatehingud, mis ületavad 3000 euro piiri. Asjad on veelgi drakoonilisemad Prantsusmaal, kus riigi elanikel on seadusega keelatud maksta kaupade või teenuste eest sularahas, kui tehing ületab 1000 eurot, muutes isegi elektroonikaseadmete, mööbli ja muu sellise soetamise viisil, kus tehing ei ole digitaalselt jälgitav, karistatavaks.  

Allikas

Aita Makroskoobil edasi ilmuda

Hea külastaja… Tänan Sind, et oled meie lugejaks! Kuna Makroskoobi tegevuse jätkamine nõuab palju tööd ning väljaminekuid, sõltub portaali edasi püsimine oma lugejate toetusest, ilma milleta pole paraku ka Makroskoopi.   

Kui soovid, et Makroskoop avaldaks ka edaspidi kaalukaid uudiseid, läbinägelikke analüüse ja mõtlemapanevaid arutelusid, siis saad sellele kaasa aidata, tehes pangas püsikande (või erakorralise suurema toetuse) portaali kontole:

ANNETUSE SAAJA: OÜ Nanoskoop

KONTO NUMBER: EE687700771007683571

SELGITUS: Makroskoobi annetus

Kuigi Makroskoobi lugejate majanduslikud võimalused on erinevad, on iga annetus portaali edasikestmise jaoks erakordselt oluline ning suure tänuga vastu võetud.

Aitäh!

Jaga sõpradega:
Tasuta uudiskiri
Hoia end Makroskoobis!

Saadame korra nädalas sinu e-postkasti kokkuvõtte nädala jooksul ilmunud olulisematest lugudest ja uudistest.