AudioMajandus & Raha

Euroopat on tabanud rekordiline pankrottide laine 

Foto: Alexandros Michailidis/Shutterstock.com

Ettevõtete pankrotid sagenesid 2022. aasta neljandas kvartalis Euroopas rekordilise kiirusega, kuna plahvatuslikult kasvanud energiahinnad ja ekstreemne inflatsioon sundisid paljusid ettevõtteid uksi alaliselt sulgema.  

Belgias ja Prantsusmaal kasvasid ettevõtete maksejõuetuse näitajad vastavalt 44 ja 50 protsenti. Eelmisel kuul Eurostati poolt avaldatud andmete kohaselt kasvas välja kuulutatud pankrottide arv Euroopa liidus tervikuna 26,8%, tõustes läbi aegade kõrgeimale tasemele.  

Pankrottide arv suurenes absoluutselt kõikides majanduse sektorites, kuid kõige enam said kannatada transpordi, hoiustamise, toidutöötlemise ja majutuse valdkonnad. Transpordi ja logistika-hoiustamise sektoris tõusis pankrottide arv lausa 72,2%. Ka tervise ja sotsiaalteenuste sektor näitas välja kuulutatud pankrottide 29,5-protsendilist kasvu. Samas oli täheldada suurenemist ka uute ettevõtete registreerimise arvus, mis ületas koroonasulgude eelse perioodi näitaja.  

 Ülal: Euroopa liidus 2015-2022 perioodil aset leidnud ettevõtete pankrottide välja kuulutamise (kollane joon) ja uute ettevõtete registreerimise (sinine joon) dünaamika. Märkimisväärne on, et ettevõtete pankrotistumise näitaja plahvatas circa 76% pealt 2015. aasta tasemest 110%-ni 2015 tasemest kõigest 3 kvartaliga.  

Näiteks Brüsseli linnas läks aastaga 1% linna ettevõtetest pankrotti.  

Business Europe direktori Markus Beyreri sõnul on aset leidev alarmeeriv. “Tegemist on kõige kõrgema pankrottide välja kuulutamise määraga, mida me oleme terve andmete kogumise ajaloo jooksul kogenud – väikeettevõtetel ja keskmise suurusega ettevõtetel hakkab hapnik varsti otsa saama,” märkis Beyrer.  

“Tegemist on kõige kõrgema pankrottide välja kuulutamise määraga, mida me oleme terve andmete kogumise ajaloo jooksul kogenud – väikeettevõtetel ja keskmise suurusega ettevõtetel hakkab hapnik varsti otsa saama.”

Markus Beyrer

Ülal: Euroopa liidus 2015-2022 perioodil aset leidnud pankrottide välja kuulutamise dünaamika vastavalt ettevõtlussektoritele.   

Beyrer märkis, et üha hoogu koguva pankrottide laine taga on kolm põhjust – energeetikahinnad, materjali ning tootmishinnad ja üha tõusvad tööjõukulud.  

Saksa suurpanga Allianz peaökonomist Ludovic Subran märkis: “Olukorras, kus valitsuse abi on kokku kuivamas, muutub seni vaevu toime tulevate ettevõtete edasi toimimine sisuliselt võimatuks tänu võlakoormuse ja palgasurve kasvule.”  

Allikas

Aita Makroskoobil edasi ilmuda

Hea külastaja… Tänan Sind, et oled meie lugejaks! Kuna Makroskoobi tegevuse jätkamine nõuab palju tööd ning väljaminekuid, sõltub portaali edasi püsimine oma lugejate toetusest, ilma milleta pole paraku ka Makroskoopi.   

Kui soovid, et Makroskoop avaldaks ka edaspidi kaalukaid uudiseid, läbinägelikke analüüse ja mõtlemapanevaid arutelusid, siis saad sellele kaasa aidata, tehes pangas püsikande (või erakorralise suurema toetuse) portaali kontole:

ANNETUSE SAAJA: OÜ Nanoskoop

KONTO NUMBER: EE687700771007683571

SELGITUS: Makroskoobi annetus

Kuigi Makroskoobi lugejate majanduslikud võimalused on erinevad, on iga annetus portaali edasikestmise jaoks erakordselt oluline ning suure tänuga vastu võetud.

Aitäh!

Jaga sõpradega:
Tasuta uudiskiri
Hoia end Makroskoobis!

Saadame korra nädalas sinu e-postkasti kokkuvõtte nädala jooksul ilmunud olulisematest lugudest ja uudistest.