fbpx
AudioMaailmavõim & Geopoliitika

Bill Gates soovib vaktsiiniskeptikute automaatset vaigistamist tehisintellekti poolt

Loo AUDIOVERSIOON on kuulatav lehekülje lõpus

Planeedi elanikkonna vaktsineerimise enda missiooniks võtnud miljardärist IT mogul Bill Gates väljendas lootust, et peagi võimaldab tehisintellekt automaatselt tsenseerida vaktsiiniskeptikute seisukohtade avaldamist.

Hiljuti telekanalile CNBC antud intervjuus selgitas Gates oma mõtet kombineerida kohustuslik vaktsineerimisprogramm tehisintellekti poolt võimaldatavate vaba eneseväljenduse tsenseerimise võimekustega.

Tituleerides ennast “vaktsineerimise absolutistina”, selgitas Gates, et kuigi ta usub piiramatult vaktsiinide kasutamisse, ei laiene tema piiritu usk (USA konstitutsiooni esimese paranduse poolt tagatud) sõnavabadusele.

Gatesi hinnangul ei ole Ühendriikide põhiseaduses sätestatud sõnavabaduse põhimõte tänapäeval õigustatud, mistõttu on vaja kasutusele võtta üha rangemaid meetmeid, et piirata “väärinfo” levikut nii internetis kui mujal.

Bill Gatesi hinnangul ei ole Ühendriikide põhiseaduses sätestatud sõnavabaduse põhimõte tänapäeval õigustatud, mistõttu on vaja kasutusele võtta üha rangemaid meetmeid, et piirata “väärinfo” levikut nii internetis kui mujal.

Kõige efektiivsemaks viisiks inimeste eneseväljenduse piiramisel peab IT magnaat tehisintellektil põhinevate robotite armeed, mis võimaldaks reaalajas likvideerida seisukohad, mis Gatesi maailmavaate kohaselt kvalifitseeruvad “valeuudisteks” ning “ebaõigeks teabeks”.

„Meil peaks kehtima sõnavabadus, ent kui sa õhutad vägivalda ning põhjustad oma sõnavõttudega seda, et inimesed ei võta enam vaktsiine vastu, siis on meil vaja reegleid, mis seda takistavad,” sõnas Gates.

Gates on endast ja oma seisukohtadest sedavõrd heal arvamusel, et üllitab parajasti uut Netflixi dokumentaalsarja “Mis järgmiseks? Tulevik koog Bill Gatesiga” (What’s Next – The Future With Bill Gates), mis peaks visandama maailma, mida Gates soovib inimkonnale luua – iseküsimus, kas sellega mitte nõustujatel selles kohta on.

Allikas

Adrian Bachmanni kommentaar:

Olukord, kus piiramatu raha ning poliitilised sidemed ületavad kaugelt sisemised moraalsed ressursid, tingib maailma võimueliidi liikmete seas pidevalt jumala kompleksi, mis võtab enamasti samaväärselt traagilisi kui koomilisi väljendusvorme. Nagu näha, on antud diagnoos omistatav ka Bill Gatesile, kelle ind dikteerida inimkonnale, mis suundades see tohib või ei tohi oma tuleviku teekonda valida, on tänaseks ületanud selgesti maniakaalsuse piirid.

Võime vallata sõna, kasutada seda mõtlemiseks, mõistmiseks ning oma mõistmise väljendamiseks teistele mõtlemis- ja mõistmisvõimelistele olenditele on omadus, mis teeb inimesest inimese. Võime sõnavabadust kasutada tähendab aga vabadust praktiseerida ja arendada oma inimeseks olemist. Sedasi on sõnavabaduse röövimine kõige olemuslikum “inimsusvastane kuritegu”, mis olla saab ning sõnavabaduse vaenlased ühtaegu vaenlased kõige selle suhtes, mis inimeses inimväärset on.

Võime vallata sõna, kasutada seda mõtlemiseks, mõistmiseks ning oma mõistmise väljendamiseks teistele mõtlemis- ja mõistmisvõimelistele olenditele on omadus, mis teeb inimesest inimese. Võime sõnavabadust kasutada tähendab aga vabadust praktiseerida ja arendada oma inimeseks olemist. Sedasi on sõnavabaduse röövimine kõige olemuslikum “inimsusvastane kuritegu”, mis olla saab ning sõnavabaduse vaenlased ühtaegu vaenlased kõige selle suhtes, mis inimeses inimväärset on.

Adrian Bachmann

Seega on enam kui küllalt kahtlust eeldada, et inimkonna tulevik saab olema oluliselt helgem Bill Gatesita kui Bill Gatesiga – mehega, kelle visandatud maailmas elav inimkond oleks kehalise autonoomia ja vaimse vabaduseta pelgad järelhüüded hävitatud inimsusele.

Makroskoop saab ilmuda üksnes oma lugejate ja kuulajate toel. Juhul kui ka Sina oled huvitatud Makroskoobi edasisest ilmumisest, saad teha selleks omale jõukohase annetuse käesoleva loo lõpus toodud rekvisiitidel. Tänan tähelepanu ja abi eest!

Adrian Bachmann on Makroskoobi temaatilise kontsepti väljatöötaja ja portaali peatoimetaja. Ta on lõpetanud Tartu Ülikooli õigusteaduskonna, õppinud EBS-i magistriõppes ärijuhtimist ning töötanud 10 aastat luureanalüütikuna Välisluureametis ja NATO peakorteris. Seejärel 4 aastat peaanalüütikuna investeerimiskulla valdkonnas. Tema missiooniks on majanduslike, poliitiliste ja julgeolekualaste protsesside ning nende omavaheliste seoste mõistetavaks tegemine nii globaalsel, regionaalsel kui ka riiklikul tasandil. Kes soovib aidata Adrianil seda kutsumust jätkata, saab seda teha läbi annetuse pangaülekandega järgmistel rekvisiitidel:

MAKSE SAAJA: Adrian Bachmann

KONTO NUMBER: EE271010011832141226

SELGITUS: Annetus

Esifoto: Frederic Legrand – COMEO/Shutterstock.com

Jaga sõpradega:
Tasuta uudiskiri
Hoia end Makroskoobis!

Saadame korra nädalas sinu e-postkasti kokkuvõtte nädala jooksul ilmunud olulisematest lugudest ja uudistest.