AudioÜhiskond & Kultuur

2020 hoiatasid teadlased mitmete koroonavaktsiinide võime eest muuta inimesed vastuvõtlikumaks HIVi suhtes

Autor/allikas: Scanpix/Medicago via AP

Alljärgnevas on tõlge 2020. aasta oktoobris USA mõjuvõimsas majandusväljaandes Forbes avaldatud artiklist, mis juhtis tähelepanu prominentsete teadlaste hoiatustele, et mõningad toona väljatöötamise faasis olnud vaktsiinid omavad potentsiaali suurendada HI-viirusesse (HIV) nakatumise ohtu.

Teadlased hoiatavad, et osad COVID-19 vaktsiinid võivad suurendada HI-viirusesse nakatumise ohtu.

Osad hetkel (artikkel avaldati 20. oktoober 2020) väljatöötamisel olevatest COVID-19 vaktsiinidest võivad suurendada HI-viirusesse nakatumise ohtu. Sellise hoiatuse esitas grupp teadlasi meditsiiniajakirjas The Lancet. Teadlaste kinnitusel võib vaktsiinide manustamine elanikkonnale tuua kaasa riskigruppide (HIVi) nakatumise kasvu.  

Teadlased toovad esile muret tekitavad lood kümme aastat tagasi aset leidnud katsetest arendada välja HIVi vaktsiine, millede käigus selgus, et algselt lootustandev vaktsiiniprototüüp hoopiski suurendas osadel meestel tõenäosust HI-viirusega nakatuda.

Vaktsiinides kasutati modifitseeritud viirust nimega adenoviirus 5 (AD5), mis toimis “vektorina” transportimaks organismi HI-viiruse geneetilist materjali.

Tänini ei ole teada, mil viisil vaktsiin suurendas HIVi nakatumise tõenäosust, ent Riikliku Terviseinstituudi (National Institutes of Health) poolt kokku kutsutud konverents väljastas soovituse hoiduda edaspidi AD5 adenoviiruse kasutamisest HIVi vaktsiinide vektorina. Vastava publikatsiooni avaldanud kolleegiumi juhtautoriks oli (USA koroonameetmete esistrateeg – tõlk) Anthony Fauci. 

Adenoviirus AD5 on kasutusel mõningates Covid-19 vaktsiinides. Teadusajakiri Science tuvastas (artikkel leitav SIIT) neli seesugust väljatöötamisel olevat vaktsiini, mis on hetkel katsefaasis erinevates riikides, sealhulgas USAs, Venemaal ja Pakistanis.

Teadlaste hinnangul on vaja mõista, mis rolli adenoviirus AD5 täpsemalt HIVi nakatumise tõenäosuse suurendamises mängib. Seda on vaja teha enne, kui võetakse kasutusele vaktsiinid, millede väljatöötamisel antud viirus vektorina kasutusel on olnud. Oluline on, et vaktsineerimises osalejate suhtes järgitaks informeeritud nõusoleku põhimõtet, mis kätkeks endas “arvestatavat (teadus)kirjandust”, mis on toonud esile AD5 vektorite ja HIVi vahelised seosed.

Paljud vaktsiinid kasutavad inimkehasse võõraste ainete viimiseks modifitseeritud viiruseid. Osad kasutavad selleks otstarbeks modifitseeritud adenoviirust, mis on üldiselt kahjutu, põhjustades vaid teatud juhtudel tavalist külmetust. Mõningad COVID-19 vaktsiini versioonid, näiteks Astra Zeneca ja Johnson & Johnsoni kontserni väljatöötatud variandid, kasutavad samuti adenoviiruseid vektoritena. Nende vektorite puhul ei ole tõendeid, mis viitaksid nende võimele suurendada HI-viirusesse nakatumise ohtu. 

Olukorra avalikkuse ette toonud teadlased tõdesid, et nende teguviisi motivatsiooniks oli mure nende populatsioonide pärast, milles esineb kõrge HI-viiruse tase ning kus peagi hakatakse testima COVID-19 vaktsiine. USA COVIDi ennetamise võrgustiku üks juhtidest Lawrence Corey, kes on Riikliku Terviseinstituudi nimel koroonavaktsiinide katsetusi läbi viimas, tõdes teadusajakirjale Science, et juhul kui tema elaks Saharast lõuna poole jäävas, kõrge HIVi levikuga riigis, siis tema loobuks adenoviirus AD5 abil välja töötatud vaktsiinidest, eriti kui eksisteerib mitmeid alternatiivseid valikuid.

Jaga sõpradega:
Tasuta uudiskiri
Hoia end Makroskoobis!

Saadame korra nädalas sinu e-postkasti kokkuvõtte nädala jooksul ilmunud olulisematest lugudest ja uudistest.