Site icon Makroskoop

Pooled USA väikeettevõtetest ei suuda leida töölisi

Omikron tüvi on USA majanduse probleeme mitmekordistanud ning võib kaasa aidata töötajate puudusele ja veelgi kõrgematele hindadele. "Hakkame nägema esimesi märke omikroni mõjust majandusele, peamiselt teenindussektoris, nagu baarid ja restoranid," selgitas Oxford Economicsi ökonomist Oren Klachkin. Autor/allikas: SCANPIX / Heather SCOTT / AFP)

USA finantsanalüütik Michael Shedlock raporteerib, et Ameerika Ühendriikide väikeettevõttetest pooled ei ole tänaseks enam võimelised leidma kvalifitseeritud tööjõudu.

Kasutades USA Väikeettevõtete liidu NFIB (National Federation of Independent Business) poolt 10 000 väikeettevõtte seas tehtud uurimust nendib Shedlock, et väikeettevõtted on raskustes kompetentsete kaadrite värbamisega vaatamata kiiresti kasvavale palgatasemele.

“Ettevõtted on tõstmas palavikuliselt töötajate palku, üritades peibutada töölisi ning palgaralli tagajärjed on peegeldumas kiiresti ka kasvavates kaupade ja teenuste hindades” tõdes Shedlock.

Kõikidest uurimuses osalenud ettevõtetest tunnistas 29%, et neil ei ole senini õnnestunud leida üldse kvalifitseeritud tööjõudu ning 31% raporteeris vaid väheste sobilike kandidaatide olemasolu. Tegemist on rekordilise näitajaga viimase 48 aasta jooksul. 

Väikeettevõtte juhtide seast 28% hinnangul on nende suurimaks probleemiks tööjõu madal kvaliteet, samas kui palkade rekordkõrget kasvu hindas suurimaks probleemiks 10% ettevõtte juhtidest.

Pikaajalise uuringu teiseks rekordnäitajaks on ka ettevõtete hulk, mis täheldasid palkade tõusu – selliste ettevõtete osakaal on tõusnud 41%-ni.

Vaatamata massilisele värbamiskampaaniale ja palgarallile on USA SKT näitaja prognoosid kiiresti kahanemas, tõestades rahatrüki kosutava efekti lühiajalisust.

Olukord kus ettevõtted maadlevad üheaegselt nii tööjõupuuduse kui langevate müügiprognoosidega kuulutab ette finantsmajanduslikult keerulisi aegu, kuna USA keskpanga poolt viljeletud ekspansiivne rahapoliitika ei jäta enam ruumi majandust intressimäärade langetamise abil stimuleerida.

Seotud lood:

Jaga sõpradega:
Exit mobile version