Site icon Makroskoop

Hiina viskab välja enam kui pooled bitcoin’i kaevandajad

Hiina on pikka aega võõrustanud enam kui poolt maailma bitcoin’i kaevandajatest, kuid nüüd on Peking otsustanud, et ta tahab neist vabaneda nii kiiresti kui võimalik.

Hiina valitsus teatas mais, et kavatseb nii bitcoin’i kaevandamise kui ka nendega kauplemise riigis maha suruda. Krüptoraha maailmas on see kaasa toonud nähtuse, mida on hakatud kutsuma „suureks kaevandamise migratsiooniks“.

Algav väljaränne võib oluliselt mõjutada iseäranis Texase osariiki. Ehkki puudulikud energiavarud tõid eelmisel talvel kaasa päevi kestnud elektrikatkestused, on Texase energiahinnad ühed maailma madalaimad, samas kui taastuvenergia osakaal on seal aina suurenenud. Aastal 2019 sai Texas 20% oma elektrienergiast tuuleparkidest. Texase elanikel on võimalik ise otsustada, kellelt nad elektrit ostavad. Ka Texase poliitiline juhtkond on ülimalt krüptovaluutade sõbralik. Sellised tingimused on aga bitcoin’i kaevandajate jaoks ideaalsed.

Hiina on pikka aega võõrustanud enam kui poolt maailma bitcoin’i kaevandajatest, kuid nüüd on Peking otsustanud, et ta tahab neist vabaneda nii kiiresti kui võimalik.

Info selle kohta, milline oli bitcoin’ide kaevandamise globaalne jaotus 2021. aasta seisuga, ei ole veel kättesaadav, kuid varasemate aastate põhjal võib eeldada, et 6575% maailma bitcoin’i kaevandamisest leidis seni aset Hiinas, peamiselt Xinjiangi, Sise-Mongoolia, Sichuani ja Yunnani provintsides. Neist viimased kaks kasutavad suures osas hüdroenergiat, esimesed kaks aga kivisütt. Bitcoin’i kaevandamine Sise-Mongoolias on juba hakanud vähenema, kuna pärast Pekingi poolt seatud kliimaeesmärkide mittetäitmist teatasid regiooni juhid, et krüptoraha kaevandajad on ebaõnnestumise põhjustajaks ning neil on kaks kuud aega, et piirkonnast lahkuda.

Võib eeldada, et 65-75% maailma bitcoin’i kaevandamisest leidis seni aset Hiinas.

Ehkki Hiina soov krüpto kaevandajad riigist välja ajada ei ole veel saanud seadusandlikku tuge, on paljud kaevandajad otsustanud juba uute piirangute kehtestamise hirmus lahkuda. Siiski ei saa kaevandajate väljaränne Hiinast toimuda üleöö, sest kaevandamiseks vajalike masinate transport või varade likviidseks muutmine selleks, et äri mujal uuesti püsti panna, võtab aega.

Hiinas tegutsevad kaevandajad otsivad endale uusi sihtkohti peamiselt Kesk-Aasias, Ida- ja Põhja-Euroopas ning USAs. Üheks peamiseks võimalikuks sihtkohaks peetakse aga Hiina naabrit Kasahstani. Kasahstani söevarud tagavad suurel hulgal odavat energiat ning kaevandamiseks vajaminevate ehitiste rajamine on seal samuti lihtne. See, kas Kasahstan kujutaks endast vaid ajutist peatuspaika kaevandajatele või kujuneks pikaajaliseks sihtkohaks, ei ole veel selge.

Hiinas tegutsevad kaevandajad otsivad endale uusi sihtkohti peamiselt Kesk-Aasias, Ida- ja Põhja-Euroopas ning USAs.

Skeptikud on aastaid bitcoin’i kritiseerinud planeedi saastamise pärast samas kui toetajad on rõhutanud seda, et bitcoin on aidanud kiirendada taastuvenergia kasutuselevõttu. Praeguseks ei ole veel kindel, kuidas kaevandajate väljaränne Hiinast antud debatile mõjub, kuid valdav seisukoht on olnud selline, et enamik maailma bitcoin’idest on kaevandatud Hiina kivisöe toel. Samas on Xinjiangi võrgustikus juba 35% elektrist toodetud tuule- ja päikese abil. Seega toob Hiinast lahkumine kaasa nii selle, et väheneb kivisöest saadava elektriga bitcoin’i kaevandamine, aga ka selle, et taastuvenergia kasutamise osakaal bitcoin’i kaevandamisel langeb samuti.

Skeptikud on aastaid bitcoin’i kritiseerinud planeedi saastamise pärast, sest enamik maailma bitcoin’idest on kaevandatud Hiina kivisöe toel.

Bitcoin’i kaevandamine sõltub väga olulisel määral elektri hinnast ning odavaimaks elektriks on saanud see, mis on saadud tuulest ja päikesest, sest fossiilsete kütuste põletamisega kaasnevad paratamatult kaevandamise, rafineerimise ja transpordiga seotud kulud. Küll aga ei ole taastuvenergia kättesaadav piiramatult, mistõttu on kaheldav, kas krüpto kaevandajad saavad üksnes tuule- ja päikeseenergiale tuginedes oma tegevust senises mahus jätkata.

Maailmas ei ole ometi piisavalt krüpto kaevandamise kapatsiteeti, et võtta vastu neid, kes Hiinast lahkuvad. Uue „kodu“ otsingutel lõpetavad ilmselt paljud tegevuse, osa neist jäädavalt. Krüptovaluutade kaevandamise geograafiline hajutatus aitab seevastu ühtlustada globaalset võimu tasakaalu ning vähendada võimalust mõnel riigil süsteemi oma kontrollile allutada.

Maailmas ei ole ometi piisavalt krüpto kaevandamise kapatsiteeti, et võtta vastu neid, kes Hiinast lahkuvad. Uue „kodu“ otsingutel lõpetavad ilmselt paljud tegevuse, osa neist jäädavalt.

Jaga sõpradega:
Exit mobile version